Wireless мрежи
Wireless мрежи
Има вече няколко мрежи с wireless, в които работи наш софтуер. Нека тези, които ги наблюдават да споделят как стоят нещата там. Какви устройства препоръчват и кои не?
Po princip tuka po vajno e na4ina na izrabotvaneto na treseto. Za men nai dobri sa Cisko Wireless no tova e adski skapo ne6to. Ot opit vi kazvam 4e i na eftia Wireless var6i dobra rabota stiga da se napravi kakto triabva. Pravil sam mnogo vrazki s Wireless i sam izpolzval predimno Linksys tova za men e nai dobroto re6enie zashtoto e eftin i dobre raboti kato se napravi. S nego sam postigal na razstoianie 10 km. 5 megabita skorst(mislia 4e nikak ne e zle )sashto zavisi i ot antenite no i sas nai eftinite anteni pak moje da se postigne vsi4ko tova. No kakto vi kazah nai vajnoto e kak 6te se napravi a ne kakvo se izpozlva. Ako vi interesuva o6te ne6ta ot Wireless pitaite tova mi e silna cast polovin varna sa na6i pointite i moga da vi dam dosta saveti.
Такова нещо изпробвахме на Парадаз бийч, когато бях там. Това се наложи поради специфичния терен. Конфигурацията беше следната - аксес пойнт D-Link (100мВ-излъчвателна мощност) с кръгова антена ,авсички заведения имаха PCI wireless карти (RTLxxxxx - не мога да си спомня точно). Системата работи без никакъв проблем. Единственото лошо беше, че устройствата бяха 10Mbps. Общото впечатление е много добро, в същност си е същото както с кабел
П.П. В същност имам доста лоши впечатления от Linksys, но по друга линия
Ако програмист е в 10:00 на работа, значи е нощувал там. (народна мъдрост)
Какви разстояния покри тази мрежа и какви препятствия (стени, сгради и т.н.)?verdered написа:Такова нещо изпробвахме на Парадаз бийч, когато бях там. Това се наложи поради специфичния терен. Конфигурацията беше следната - аксес пойнт D-Link (100мВ-излъчвателна мощност) с кръгова антена ,авсички заведения имаха PCI wireless карти (RTLxxxxx - не мога да си спомня точно). Системата работи без никакъв проблем. Единственото лошо беше, че устройствата бяха 10Mbps. Общото впечатление е много добро, в същност си е същото както с кабел
Verdered sigorno imash v predvid 100 Dbi izla4vane, a lokalnata mreja e na 100 Mbps. Pri tvoia slu4ai tai kakto si go opisal razbiram 4e imash sektorna antena i tia predava. a ve4e kakvo polu4avash mejdu pointa i pc-tata zavisi ve4e ot vrazkata. malko stava problem ako ima steni i t.n zashtoto togava se polu4ava otrazeni valni i pri ping se poiaviavat ((dup)govoria pri pingvane prez linux) linksys-a e malko problemen naistina oba4e tam e vaprosa da se opravi firmware. napravi li se tova sled tova ba4ka bezotkazno. edinstveno moga da kaja samo za Linksys54 koito raboti na 54 Mbps tova e palna gluposti ne go kupuvaite ne moje i edin kilometar da izkara rastoianie.
С това съм твърдо несъгласен.Срещу 20-30 лева устройството става 100mW(comelsoft си ги преработват и си остава гаранцията), а софтуерните 84mW са крайно несериозни.Плюс това устройството е с по-добър процесор от това на 11Mb и при 1 и същ сигнал прокарва повече данни.А има и 1 безценна екстра - може да се мести в страни от стандартните канали(пак от comelsoft) и да не е видимо от всички(като се избягва и пренаселването на ефира).airking написа:edinstveno moga da kaja samo za Linksys54 koito raboti na 54 Mbps tova e palna gluposti ne go kupuvaite ne moje i edin kilometar da izkara rastoianie.
Мрежата, която работи в момента е на Единствения човек в България(поне под Shop),който има вътрешен склад и зарежда 3 магазина(4-тия е на път) от него, като си прави пълен контрол от склада.
Той ползва AP Senao http://www.videomaxavs.com/bg/specifica ... ew=vendors
Моделния номер не е точно това ,което пише там, но не го знам на изуст:).
Клиентите са Micronet.Безжичната мрежа е голямо главоболие - много мазало стана в началото...но си бяхме ние виновни - използвахме "домашни" антени.След като дадохме 500 лв. за 2 антени, на по-отдалечените от "майката" места не сме имали повече проблеми.
В скоро време(въпрос на 2-3 седмици мисля) трябва да направим и мрежа, по която ще работи +/- нон-стоп и ще бъде на Linksys Wap54G + Vezuvious 30Db антени при пряка видимост и 1-2 километра разстояние.Освен по мрежата работим и по смяната на софтуера на обекта, но това е друга тема:).Тогава ше мога да кажа реално колко постигат напълно "тунингованите" Linksys WAP54G.
Правим си и офисна мрежа, (пак под LInksys), която ше мога да "ръчкам" повече, и от която ще мога да дам повече впечатления(все пак мрежов shop има много да гони counter-strike по трафик:)) относно стабилността и скоростта.
Обещавам като се осъществят мрежите да дам повече подробности относно реалната работа в по-натоварен режим(да речем по 500-600 кб нон-стоп трафик).
От човек, който много уважавам, и който има достатъчно знания и практически опит, знам че TrendNet са по-добри от Linksys и си заслужават разликата от 20-30 лв.
Takiva ustroistva sam slagal kogato o6te gi ima6e na snimkite samo po neta taka 4e znam mnogo dobre kakva rabota var6i. Vav varna imam 27 pointa i poviarvai mi zapoznat sam mnogo dobre kakvo mogat i kakvo ne mogat v edin ne malko natovaren efir kato VarnaС това съм твърдо несъгласен.Срещу 20-30 лева устройството става 100mW(comelsoft си ги преработват и си остава гаранцията), а софтуерните 84mW са крайно несериозни..
Дам, но с 30 лева си запазваш правото на гаранция:), а 5-те минути в интернет са 1 минута разговор с Павел Камбуров, който да ти прати няколко вида firmware:), което обаче се прави след въпросните 30 лв, защото те са за хардуерно "заякване".airking написа:I o6te ne6to zabravih 4e ne ti triabvat 20-30 lv. za takova ne6to a ti triabvat 5 min v neta da si go napravish kakto si iskash da ti raboti.
Колкото до работата - признавам, че пуснахме такова много скоро, но със заводски антени работи изключително добре.В момента с omni roline и "направи-си-сам" антенка правим 6-7 мегабитана при ~600 метра(но не сме си стабилизиралли антените като хората и се клатят по малко), като мислим да сменим "пепелника" и да видим какво постигаме:).Признавам, че Самоков не е Варна, но все пак не може да се отрече, че устройството е добро:).