Сървъри
Сървъри
Поради целенасоченото обсъждане на сървъри в съседната тема, "измъкнах" постовете, които касаят само тях и ги постнах тук в тази тема.
Не мисля, че трябва да си доказваме кой колко обича определени процесори, а да погледнем практиката и да си помогнем в тази посока. Затова нека гледаме нещата по-обобщени и по-свързани с професионалната ни дейност. А моя опит вече го споделих: в реална работа по обекти (ОСОБЕНО НА СЪРВЪРИ) AMD=проблеми.
Не мисля, че трябва да си доказваме кой колко обича определени процесори, а да погледнем практиката и да си помогнем в тази посока. Затова нека гледаме нещата по-обобщени и по-свързани с професионалната ни дейност. А моя опит вече го споделих: в реална работа по обекти (ОСОБЕНО НА СЪРВЪРИ) AMD=проблеми.
Последна промяна от kondev на 29-11-2004 07:45, променено общо 1 път.
-
- Регистриран: 12-11-2004 10:48
- Име: инж. Рад Площаков
- Контакти:
За сървърите - не споря, но по въпроса със спрелите хардове(не само на IBM):
ако е в гаранция - 4удесно - вземи нов
ако оба4е е стар, или ти е жизнено важна информацията - постави го за няколко 4аса във фризера, остави го после пловин 4ас да "изпръхне" на стайна температура и ... О 4удо - не е годен за ядене, но в голям процент от слу4аите - "тръгва".
ако оба4е е стар, или ти е жизнено важна информацията - постави го за няколко 4аса във фризера, остави го после пловин 4ас да "изпръхне" на стайна температура и ... О 4удо - не е годен за ядене, но в голям процент от слу4аите - "тръгва".
rad написа:За сървърите - не споря, но по въпроса със спрелите хардове(не само на IBM):
Това ми хареса
Всички са прави!
Кондев е прав - AMD имат проблеми при спиране на вентилатора, а и в началото чипсетите не бяха така шлайфани (макар че VIA или SIS в комплект с Intel също е проблемно в голям процент случаи).
Но като цяло Кондев греши, вече има много сървери с AMD процесори и то маркови. Просто от инат дълго време фирмите производители на дънни платки не използваха термодиода на Athlon XP. А в 64-битовите Opteron-базирани процесори на AMD я има вече 'защитата' на Intel.
Според мен AMD са по-добри, аз също бях голям фен на Intel дълги години. Но за сървери все пак и аз купувам Intel с качествени дъна или направо готови маркови сървери. Скъпи са, но са доста надеждни.
Последно, надеждността на системата зависи от най-слабото място. И то е обикновено там, където мениджъра или администратора е 'икономисал' някоя част от сървера.
Но като цяло Кондев греши, вече има много сървери с AMD процесори и то маркови. Просто от инат дълго време фирмите производители на дънни платки не използваха термодиода на Athlon XP. А в 64-битовите Opteron-базирани процесори на AMD я има вече 'защитата' на Intel.
Според мен AMD са по-добри, аз също бях голям фен на Intel дълги години. Но за сървери все пак и аз купувам Intel с качествени дъна или направо готови маркови сървери. Скъпи са, но са доста надеждни.
Последно, надеждността на системата зависи от най-слабото място. И то е обикновено там, където мениджъра или администратора е 'икономисал' някоя част от сървера.
Последна промяна от enkov на 28-11-2004 20:44, променено общо 1 път.
Замразяване на хард дискове
Замразяването на хард дискове във фризер е един от митовете в компютърния фолклор!
Работи, но само в случаите, когато повредата е от слепени глави, засъхнало масло или прочие механични проблеми, при които свиването и разширяването на детайлите при замразяването/размразяването помага наистина (временно).
Конкретно за IBM дискоеете - те имаха 2 основни проблема: лош (постепенно влошаващ се) контакт м/у платката и шлейфа за главите; и термални проблеми - разбирай прегряване. Последното е много валидно за всички последнн модели на всички производители, затова винаги препоръчвам качествено охлаждане на дисковете и то не с вентилаторчета от 2-3 долара, които след 6 месеца до 1 година спират. Говоря за големи масивни радиатори и системи с топлинни тръби и прочие. И качествени кутии (case) на системния блок.
Работи, но само в случаите, когато повредата е от слепени глави, засъхнало масло или прочие механични проблеми, при които свиването и разширяването на детайлите при замразяването/размразяването помага наистина (временно).
Конкретно за IBM дискоеете - те имаха 2 основни проблема: лош (постепенно влошаващ се) контакт м/у платката и шлейфа за главите; и термални проблеми - разбирай прегряване. Последното е много валидно за всички последнн модели на всички производители, затова винаги препоръчвам качествено охлаждане на дисковете и то не с вентилаторчета от 2-3 долара, които след 6 месеца до 1 година спират. Говоря за големи масивни радиатори и системи с топлинни тръби и прочие. И качествени кутии (case) на системния блок.
Svetoslav Hristosov Enkov
Като говорим за "маркови" неща, някой може ли да ми каже болния проблем при тях?
Замислете се! Марково!
Гаранционно обслужване! Извънгаранционно!
Съвместимост с жълтата техника!
При "марковите" не всеки има право да "пипа вътре" и да си сменя...!
Само подсещам за евентуални проблеми...
Замислете се! Марково!
Гаранционно обслужване! Извънгаранционно!
Съвместимост с жълтата техника!
При "марковите" не всеки има право да "пипа вътре" и да си сменя...!
Само подсещам за евентуални проблеми...
Скромността е качество на тези, които нямат други качества
С марковите неща проблемът е нулев, ако правиш нещата както трябва.
1. Не ти се налага да търсиш драйвери по целия свят.
2. Нямаш проблеми с хардуерна съвместимост.
3. От всички сървъри ( маркови) които са ми минали през ръцете само 2 Compaq имаха сериозни грижи, но ги оправихме без загуба на данни.
4. Не се сещам за какво ми е съвместимост с "жълта техника".
5. Никой не ти забранява да пипаш вътре, освен ако не чупиш :=)))
Цената за конфигурацията, която цитирам ( P4 3Ghz, 1 GB RAM, 80 GB HDD IDE, без монитор, с Windows 2003 Server) - okolo 2000 $. Ще проверя и ще кажа точно
1. Не ти се налага да търсиш драйвери по целия свят.
2. Нямаш проблеми с хардуерна съвместимост.
3. От всички сървъри ( маркови) които са ми минали през ръцете само 2 Compaq имаха сериозни грижи, но ги оправихме без загуба на данни.
4. Не се сещам за какво ми е съвместимост с "жълта техника".
5. Никой не ти забранява да пипаш вътре, освен ако не чупиш :=)))
Цената за конфигурацията, която цитирам ( P4 3Ghz, 1 GB RAM, 80 GB HDD IDE, без монитор, с Windows 2003 Server) - okolo 2000 $. Ще проверя и ще кажа точно
Кондев, сори! Хубав сървер е над 2000 долара, а и Яни ти каза с включен 2003 лиценз!
Иначе клиентите наистина са бедни или не искат да дадат пари...
Последната смешка е, че в ПУ накарах да купят 3 стримера х40/80ГБ , и вече 2 години не са ги монтирали. Чакам да гръмне нещо с нетърпение, за да се изхиля по български 'аз казах ли ви?'.
Не съм злобар, споко, просто аз бях консултант при правенето на офертите, а внедряването си го правиха друга фирма. Нямам право да се мешам!
Алекс може да потвърди от скорошен горчив опит, колко е важен бекъпа (липсата му)! Дано си е спасил 'игричките' с фризера!
Иначе клиентите наистина са бедни или не искат да дадат пари...
Последната смешка е, че в ПУ накарах да купят 3 стримера х40/80ГБ , и вече 2 години не са ги монтирали. Чакам да гръмне нещо с нетърпение, за да се изхиля по български 'аз казах ли ви?'.
Не съм злобар, споко, просто аз бях консултант при правенето на офертите, а внедряването си го правиха друга фирма. Нямам право да се мешам!
Алекс може да потвърди от скорошен горчив опит, колко е важен бекъпа (липсата му)! Дано си е спасил 'игричките' с фризера!
ЗАМРАЗЯВАЙТЕ ХАРДОВЕ:)
Искам да подкрепя идеята на РАД за замразяването на хард дискове:). Един Макстор ми "умря в ръцете" по коро спря да работи е така докато си беше включен компа и след 5-10 опита вече не го разпознаваше биоса - последвах съвета на РАД - 4-5 часа във камерата 1-2 извън нея и си изтеглих данните поне, после пак не тръгна ама...
какво значи хубав???enkov написа:Кондев, сори! Хубав сървер е над 2000 долара...
Въпреки че не съм почитател на марковите PC-та, било то и сървъри, има доста богат избор под тази сума.
..ето някои:
HP ProLiant ML110 - Intel Pentium 3.00 GHz processor Hyperthreading technology with 1024-KB second level ECC cache standard 800MHz front-side-bus ,256 MB PC3200 DDR SDRAM up to 4GB,80-GB ATA/100 7200 rpm 1" Drive, 48x IDE (ATAPI) CD-ROM Drive, FDD,Integrated Dual Channel Ultra ATA-133 IDE ,Broadcom 5705 PCI Gigabit NIC (embedded) 10/100/1000 WOL (Wake on LAN),Integrated ATI RAGE XL Video Controller with 8MB SDRAM Video Memory,Tower (5U) ц782 euro
HP Proliant ML150 - Intel Xeon Processor 2.8 GHz/533-512KB (Supports up to 2 processors) 256MB up to 4GB,36.4 GB Ultra320 SCSI 10,000 rpm 1" Drive, CD,FDD,Integrated Single Channel Wide Ultra3 SCSI Adapter in a PCI slot,NC7760 PCI Gigabit Server Adapter (embedded),Integrated ATI RAGE XL Video Controller with 8MB SDRAM Video Memory,Tower (5U) ц 1130 euro
HP Proliant ML350 Generation 3 (G3) - Intel Xeon Processor 3.06 GHz/533-512KB(Supports up to 2 processors),512 MB up to 8GB ,Hard Drives - none, CD 48X, FDD, Maximum internal storage - 2.40 TB GB (6 x 300 GB 1" with standard internal hot plug drive cage + (2 x 300 GB 1") with optional ML3xx Two Bay Hot Plug SCSI Drive Cage) ,Integrated Dual Channel Wide Ultra3 SCSI Adapter,NC7760 Gigabit Server Adapter (embedded),Integrated ATI RAGE XL Video Controller with 8-MB SDRAM Video Memory, Tower or rack (5U) ц 1262 euro
Мога и още...
Цените са ориентировъчни (клиентски) без ДДС!
..та какво значи хубав?
Преди година пак във Велинград - сложихме сървър с дъно Intel Dual Cpu/ 2x Xeon 2,8/ 4x200gb hdd и камара екстри - и си беше хем "хубав", хем стабилен сървър,
.... 'щото не сме се чули с клиента от тогава - няма повод да се оплаче, та се позабравихме
Скромността е качество на тези, които нямат други качества
- mIRCata
- Admin
- Регистриран: 15-11-2004 15:25
- Име: инж. Мирослав Джоров
- Контакти:
256 RAM за сървърGeri написа: HP ProLiant ML110 - Intel Pentium 3.00 GHz processor Hyperthreading technology with 1024-KB second level ECC cache standard 800MHz front-side-bus ,256 MB PC3200 DDR 782 euro
Geri написа: HP Proliant ML150 - Intel Xeon Processor 2.8 GHz/533-512KB (Supports up to 2 processors) 256MB up to 4GB,36.4 GB Ultra320 SCSI 10,000 rpm 1130 euro
36 GB HDD, пък било и на скъзи ....
Geri написа: HP Proliant ML350 Generation 3 (G3) - Intel Xeon Processor 3.06 GHz/533-512KB(Supports up to 2 processors),512 MB up to 8GB ,Hard Drives - none, 1262 euro
Без HDD :)
С едно доуточнение не говоря за сървърчета. Под хубав разбирам поне 2 процесора, поне 1,5 BG RAM повече от един HDD, задължително SCSI(голям обем разбира се), няма да споменавам за Storage-ите с ТБ
Все пак е сървър, а не набеден за такъв напомпан Desctop компютър
Като видях "гимнастиката" с твърдите дискове, която правите се почувствах длъжен да цитирам 2 програмки, които вършат доста работа при срив на файловата система и дори лоши сектори.Спасявал съм само 2 диска до сега, но всичко ценно се прочете.Първата е HDD Regenerator, която на теория възстановява лоши сектори(на практика не съм имал "късмета" да извърша жизнено важни поправки с нея).Втората(и по-ценна) е On Track Easy Recovery.Това е просто уникален инструмент, който чете данни дори и БЕЗ наличието на файлова система(при сериозен срив на компютъра се случва да не остане такава).Колкото до сърърите ...Марковото е марково и обикновенно не се налага да "пипаш" вътре, такаче това не е проблем.От личен опит мога да кажа само, че Compaq са просто перфекни,Siemens също са добри и стабилни(както и DELL),а IBM са вечни(по-здрави са от танк:)), но при тях е абсолютно важно да не се променя конфигурацията(много се сърдят).Дано съм бил полезен на някой:).